«Όταν φοβάται το σώμα μας, φοβάται και η φωνή μας»

Της Ιωάννας Βρακατσέλη (PhD candidate, performer/voice coach)

Οταν το σώμα μας βιώνει τον φόβο αυτόματα τον βιώνει και η φωνή μας. Ο φόβος είναι ένας πολύ σημαντικός αμυντικός μηχανισμός επιβίωσης που ενεργοποιείται άμεσα μπροστά σ’ έναν υπαρκτό κίνδυνο, αλλά και σε μια ανύπαρκτη απειλή, που δεν ενέχει πραγματικό κίνδυνο, όπως στην περίπτωση της φωνής: η έκθεση στο κοινό, μια ψηλή κρατημένη νότα, ένα ενδεχόμενο «σπάσιμο» της φωνής σε συγκεκριμένο τονικό ύψος κτλ.
Όταν τρομάζουμε ή αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε, ο οργανισμός ενεργοποιεί αυτόματα το μηχανισμό της φυγής ή της μάχης ή της ακινητοποίησης, των οποίων και των τριών, κοινό χαρακτηριστικό είναι το σφίξιμο μεγάλων μυικών ομάδων για να μπορέσουν να αντιδράσουν εκρηκτικά και δυναμικά. Γεγονός που στη φωνή μεταφράζεται σε σφίξιμο και ακαμψία. 
Η λύση βρίσκεται στο να μάθουμε να λειτουργούμε μέσα από τον φόβο μας: η συνειδητοποίησή του και η αποδοχή του ενισχύεται από την παρατήρηση του σώματός μας, της συμπεριφοράς του και του συναισθήματος με τη χρήση «εργαλειων»-συμβουλών από ειδικούς.
Μή φοβάστε!!!! Ακούστε το σώμα σας!!!Τραγουδάτε από τα βάθη της ψυχής σας!!!Οι φόβοι μας περιορίζουν, όχι τα λάθη μας!!!Μόνο τα βαθειά και ειλικρινή συναισθήματα συντονίζουν ολόκληρο το είναι μας και απομακρύνουν κά

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s