ΣΤΟΙΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗ

Η φωνή είναι η έκφραση ολόκληρου του είναι μας. Είναι ξεχωριστή σε κάθε άνθρωπο, σαν το δακτυλικό του αποτύπωμα. Ένα αποτύπωμα, το οποίο εκδηλώνει την μοναδικότητά μας ως προς την σκέψη, τα συναισθήματα και την σωματική μας κατάσταση.

 Επομένως όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν βαθειά τις βαθύτερες πτυχές της φωνής τους, είναι απαραίτητο να γνωρίσουν ένα τρόπο εκπαίδευσής της, που να συνδυάζει τις εγκεφαλικές με τις μυϊκές διαδικασίες της αναπνοής, της φώνησης, της άρθρωσης και της στήριξης του σώματος συνολικά, ώστε να παράγουν στη φωνή και το λόγο, αυτό που συνειδητά επιλέγουν να παράγουν, ώστε να επικοινωνούν αυτό που επιθυμούν να επικοινωνήσουν, χωρίς την φθορά του ‘οργάνου’ τους. Επομένως, ο τρόπος που ζούμε και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη φωνή μας στην καθημερινότητά μας είναι και η αρχή της εξάσκησής μας.

Στόχος του μαθήματος είναι η συνειδητά συντονισμένη χρήση του σώματος σε συνδυασμό με την παραγωγή της φωνής. Θέτουμε δηλ. τις βάσεις επανεκπαίδευσης της μηχανικής λειτουργίας της αναπνοής, της φώνησης, της άρθρωσης και στήριξης του σώματος ώστε η βιωματική αυτή εμπειρία να γίνει, με την επανάληψη, νευρομυϊκή μνήμη, ενισχύοντας κιναισθητικά το τρίπτυχο ΝΟΥΣ ΨΥΧΗ ΣΩΜΑ.

Η μεθοδολογία του μαθήματος στηρίζεται στις αρχές φυσιολογίας και ανατομίας του φωνητικού οργάνου χρησιμοποιώντας τεχνικές φωνοθεραπευτικές (σύμφωνα με την προσέγγιση της Integrated Voice Therapy) και τεχνικές που συμφωνούν με τη φιλοσοφία της Alexander Technique (φυσιολογία της κίνησης και της αναπνοής), ώστε ο εκπαιδευόμενος να αντιλαμβάνεται συνειδητά (όχι μόνο δια της ακοής) τον μηχανισμό λειτουργίας της φωνής του και να τη χρησιμοποιεί κάθε φορά ανάλογα με την ερμηνεία και το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμεί εκείνος να  παράγει.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s