
από το βιβλίο Αισθητικής Αγωγής της Στ’ Δημοτικού
Ο όρος «Προγραμματική Μουσική» αφορά κάθε οργανικό μουσικό έργο με περιγραφικό ή αφηγηματικό χαρακτήρα. Ο συνθέτης εμπνέεται από τη φύση, ιδέες, μύθους, παραμύθια, ιστορικά γεγονότα, έργα των εικαστικών τεχνών και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των μουσικών οργάνων προσπαθεί να τα περιγράψει. Αυτή η μη-μουσική ιδέα συνήθως προσδιορίζεται από τον τίτλο του έργου και πολλές φορές περιγράφεται και με επεξηγηματικά σχόλια ή σημείωμα.
Ως όρος η προγραμματική μουσική καθιερώθηκε από τον Fr.Liszt, o οποίος αφού εισήγαγε τον όρο «Συμφωνικό Ποίημα», όρισε μαζί με τον τίτλο και ένα «Πρόγραμμα» ως πρόλογο, προκειμένου ο ακροατής να αντιληφθεί την ποιητική ιδέα του συνθέτη και να μην οδηγηθεί σε διαφορετικές ποιητικές αναπαραστάσεις.
Βεβαίως η προγραμματική μουσική συναντάται σε όλες τις εποχές της μουσικής, με τον «Πυθικό Νόμο» του Σακάδα, να είναι αρχαιότερο προγραμματικό έργο που γνωρίζουμε. Ο Πυθικός Νόμος παρουσιάστηκε στους Πυθικούς Αγώνες το 586 π.χ. και περιγράφει τον αγώνα του θεού Απόλλωνα με τον δράκοντα-φίδι Πύθωνα.
Έξοχα παραδείγματα προγραμματικής μουσικής είναι οι «Τέσσερεις Εποχές» του Βιβάλντι, «Καπρίτσιο για την αναχώρηση του αγαπημένου αδελφού» του Γ.Σ.Μπαχ, πολλές από τις συμφωνίες του Haydn, η «Ποιμενική Συμφωνία» του Μπετόβεν, η «Φανταστική Συμφωνία» του Μπερλιόζ, ο «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους, « Ο Μαλδαύας» του Σμέτανα, ο «Peer Gynt» του Γκρήγκ, «Το Καρναβάλι των Ζώων» του Σαιν Σανς, οι «Εικόνες από μια έκθεση» του Μουσσόρσγκυ, οι «Πλανήτες» του Χολστ, η «Θάλασσα» του Ν. Σκαλκώτα, κ.λ.π.
Σε αντιδιαστολή με την προγραμματική μουσική έρχεται η «Απόλυτη Μουσική» που προέρχεται αυστηρά από μια μουσική ιδέα και είναι πλήρως αποδεσμευμένη από κείμενα και εικόνες.
Παράθεμα: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ – OUVERTURA | Ars Musicalis