«Θέλω να φτιάξω σωστούς πολίτες. Αν ένα παιδί ακούει καλή μουσική από την ημέρα της γέννησης και αποκτήσει την κατάλληλη μουσική εκπαίδευση θα αναπτύξει πειθαρχία, ευαισθησία και αντοχή. Έτσι μια υπέροχη ψυχή θα δημιουργηθεί.» . Shinichi Suzuki
Η μέθοδος Σουζούκι επινοήθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα για να φέρει χαρά και ομορφιά στα παιδιά που πέρασαν τη φρίκη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ως ένας βιρτουόζος του βιολιού αλλά και αρχάριος της Γερμανικής γλώσσας, ο Shinichi Suzuki παρατήρησε πως τα παιδιά μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα πολύ γρήγορα. Κατανόησε πως αν έχουν την ικανότητα να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, έχουν και την ικανότητα να μάθουν ένα μουσικό όργανο. ‘Ετσι, μετέφερε τις βασικές αρχές της εκμάθησης της γλώσσας, στη μέθοδό που την ονόμασε «Μέθοδος Εκμάθησης Ταλέντου». Τα κύριο μέλημα της μεθόδου είναι να δημιουργηθεί το «κατάλληλο περιβάλλον» για την εκμάθηση μουσικής.
Βασικές αρχές της Μεθόδου
Πρώιμη Εκκίνηση: Τα πρώτα χρόνια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ανάπτυξη της νοητικής και συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού. Η εκμάθησης της μητρικής γλώσσας γίνεται με φυσικό τρόπο, εφόσον η ακουστική ικανότητα βρίσκεται στην αιχμή της και επομένως, αυτή είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να αναπτυχθεί και η μουσική ευαισθησία. Μουσικά ακούσματα πρέπει να αρχίζουν αμέσως μετά την γέννηση (αν όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ενώ η μουσική εκπαίδευση , παρ’ όλο που ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει, μπορεί να αρχίσει στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών.
Το παιδί μαθαίνει μαζί με τους γονείς: Όταν το παιδί μαθαίνει να μιλάει, οι γονείς γίνονται στην πραγματικότητα οι δάσκαλοι του παιδιού τους. Κατ’ αναλογία, όταν το παιδί μαθαίνει ένα μουσικό όργανο, ο γονιός θα πρέπει να πάρει τον ρόλο του δασκάλου αλλά και του συμμαθητή στο σπίτι. Παρευρίσκεται και παίρνει μέρος στο μάθημα με το δάσκαλο και μελετάει μαζί με το παιδί στο σπίτι καθημερινά.
Πρωταρχικό μέλημα η μουσική ακρόαση: Τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν σε περιβάλλον που σφύζει από ομιλίες. Η μουσική μπορεί με τον ίδιο τρόπο να ενταχθεί στο περιβάλλον του παιδιού. Παίζοντας ή ακούγοντας καλή μουσική στο σπίτι αλλά και πηγαίνοντας σε συναυλίες, το παιδί γίνεται ικανό να απορροφήσει την μουσική όπως ακριβώς απορροφά τους ήχους της μητρικής γλώσσας. Το γεγονός ότι έχει επανειλημμένα ακούσει τις μελωδίες που πρόκειται να παίξει αργότερα, κάνει την εκμάθησή τους πολύ πιο εύκολη.
Η Επανάληψη είναι η μητέρα της Μάθησης: Όταν το παιδί έχει μάθει μια λέξη, δεν την απορρίπτει μαθαίνοντας την επόμενη αλλά εξακολουθεί να τη χρησιμοποιεί εντάσσοντας την στο λεξιλόγιό του. Οι μαθητές της μεθόδου Suzuki επαναλαμβάνουν κάθε μελωδία που έχουν μάθει, αναπτύσσοντας σταδιακά την τεχνική τους και εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριο τους. Η εισαγωγή νέων τεχνικών ικανοτήτων και μουσικών εννοιών, στο γενικό πλαίσιο γνωστών κομματιών, κάνει την κατανόηση τους ευκολότερη.
Ο σημαντικός ρόλος της ενθάρρυνσης: Όπως και με τη γλώσσα, η παιδική προσπάθεια για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου χρειάζεται έπαινο και ενθάρρυνση. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς προόδου και κάθε μικρή κατάκτηση, πρέπει να θεωρηθεί ένα μεγάλο επίτευγμα. Δάσκαλοι, γονείς και συμμαθητές στηρίζουν το παιδί με επιβράβευση, εγκαρδιότητα και γενναιοδωρία.
Ομαδικά μαθήματα: Ένα από τα μεγάλα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης είναι η σύναψη υγειών κοινωνικών σχέσεων. Τα παιδιά έχουν την τάση να συμπεριλαμβάνουν το παιχνίδι σε κάθε τους δραστηριότητα και πάντα θέλουν να συμμετέχουν σε ομαδικά μαθήματα παράλληλα με το ιδιαίτερό τους μάθημα. Απολαμβάνουν να παρακολουθούν άλλα παιδιά, φιλοδοξούν να φθάσουν στο επίπεδο των πιο προχωρημένων μαθητών και εκτιμούν τις προσπάθειες των πιο αρχάριων.
Η μέθοδος Suzuki ενθαρρύνει την μάθηση με το αυτί: Όπως ακριβώς το παιδί πρώτα μιλά και αργότερα μαθαίνει γραφή κι ανάγνωση, έτσι και κατά τα πρώτα βήματα της μουσικής του εκπαίδευσης, πρώτα παράγει μουσική και αργότερα μαθαίνει να διαβάζει.