Ο Έντισον ο φωνογράφος – Ο Μπερλίνερ και το γραμμόφωνο

15 Αυγούστου 1877

Ο Τόμας ‘Εντισον επιτυγχάνει την πρώτη καταγραφή ήχου στη «Μηχανή» του -όπως ονομάζει ο ίδιος τον φωνογράφο- και το παιδικό τραγούδι  «Mary Had a little lamb» αλλάζει τον ρου της ιστορίας της μουσικής και της μουσικής τεχνολογίας!

 

https://www.youtube.com/watch?v=YBXyuY2J20o

 

 

«Το αποτέλεσμα είναι άθλιο» ουρλιάζουν οι εφημερίδες  της εποχής, ενώ  πολλοί σπεύδουν  να «βοηθήσουν» τον Έντισον και να κλέψουν κάτι από τη δόξα του . ..

Ο φωνογράφος του Έντισον

Ο Έντισον προσπαθεί να βελτιώσει τη μηχανή του και το 1888 καταφέρνει να καταγράψει ομιλία διάρκειας 2 λεπτών! Η νέα  κατασκευή του Έντισον σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία, εφόσον προσφερόταν για ιδιωτική καταγραφή της φωνής. Όμως, η παραγωγή μουσικής ήταν πολύ κοπιαστική, αφού  έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον επτά φωνογράφοι για την καταγραφή και η ορχήστρα ή οι τραγουδιστές έπρεπε να επαναλαμβάνουν το κομμάτι τουλάχιστον επτά φορές και με πολύ μεγάλη ένταση.

Στο μεταξύ, ο Emile Berliner (Εμίλ Μπερλίνερ, 1851-1929), εφευρίσκει μια νέα μηχανή, με πολλά κοινά στοιχεία αλλά και με μεγάλες  διαφορές από τη μηχανή του ‘Εντισον, που την ονομάζει γραμμόφωνο. Η καταγραφή του ήχου γίνεται σε επίπεδη πλάκα και όχι  σε κύλινδρο όπως στον φωνογράφο του Έντισον. Το πρώτο γραμμόφωνο του BerlinerΈτσι, ο Μπερλίνερ κατοχυρώνει το γραμμόφωνο ως ευρεσιτεχνία και αποφεύγει  τον κίνδυνο να συρθεί ενώπιον δικαστηρίων για καταπάτηση δικαιωμάτων επί των ευρεσιτεχνιών του Έντισον.

Από το 1950 , η τεχνολογία του ήχου εξελίσσεται ραγδαία. Οι εταιρίες που εκμεταλλεύονταν τα δικαιώματα από τις εφευρέσεις του Έντισον και του Μπερλίνερ συγχωνεύονται, η παραγωγή δίσκων βινυλίου γίνεται πλέον βιομηχανική και η μουσική ακρόαση γίνεται παγκόσμιο αγαθό ακόμη και για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

 

Ευρύκλεια Φιλιππίδη, για το Ωδείο Ars Musicalis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s