Ο Έντισον ο φωνογράφος – Ο Μπερλίνερ και το γραμμόφωνο

15 Αυγούστου 1877

Ο Τόμας ‘Εντισον επιτυγχάνει την πρώτη καταγραφή ήχου στη «Μηχανή» του -όπως ονομάζει ο ίδιος τον φωνογράφο- και το παιδικό τραγούδι  «Mary Had a little lamb» αλλάζει τον ρου της ιστορίας της μουσικής και της μουσικής τεχνολογίας!

«Το αποτέλεσμα είναι άθλιο» ουρλιάζουν οι εφημερίδες  της εποχής, ενώ  πολλοί σπεύδουν  να «βοηθήσουν» τον Έντισον και να κλέψουν κάτι από τη δόξα του . ..

Ο φωνογράφος του Έντισον

Ο Έντισον προσπαθεί να βελτιώσει τη μηχανή του και το 1888 καταφέρνει να καταγράψει ομιλία διάρκειας 2 λεπτών! Η νέα  κατασκευή του Έντισον σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία, εφόσον προσφερόταν για ιδιωτική καταγραφή της φωνής. Όμως, η παραγωγή μουσικής ήταν πολύ κοπιαστική, αφού  έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον επτά φωνογράφοι για την καταγραφή και η ορχήστρα ή οι τραγουδιστές έπρεπε να επαναλαμβάνουν το κομμάτι τουλάχιστον επτά φορές και με πολύ μεγάλη ένταση.

Στο μεταξύ, ο Emile Berliner (Εμίλ Μπερλίνερ, 1851-1929), εφευρίσκει μια νέα μηχανή, με πολλά κοινά στοιχεία αλλά και με μεγάλες  διαφορές από τη μηχανή του ‘Εντισον, που την ονομάζει γραμμόφωνο. Η καταγραφή του ήχου γίνεται σε επίπεδη πλάκα και όχι  σε κύλινδρο όπως στον φωνογράφο του Έντισον. Το πρώτο γραμμόφωνο του BerlinerΈτσι, ο Μπερλίνερ κατοχυρώνει το γραμμόφωνο ως ευρεσιτεχνία και αποφεύγει  τον κίνδυνο να συρθεί ενώπιον δικαστηρίων για καταπάτηση δικαιωμάτων επί των ευρεσιτεχνιών του Έντισον.

Από το 1950 , η τεχνολογία του ήχου εξελίσσεται ραγδαία. Οι εταιρίες που εκμεταλλεύονταν τα δικαιώματα από τις εφευρέσεις του Έντισον και του Μπερλίνερ συγχωνεύονται, η παραγωγή δίσκων βινυλίου γίνεται πλέον βιομηχανική και η μουσική ακρόαση γίνεται παγκόσμιο αγαθό ακόμη και για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Ευρύκλεια Φιλιππίδη, για το Ωδείο Ars Musicalis

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s