Τα 13 καταπληκτικά οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης

«Έφτασα στη θεωρία της σχετικότητας από διαίσθηση και η μουσική ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη διαίσθηση. Η ανακάλυψη μου ήταν το αποτέλεσμα της μουσικής αντίληψης» (Όταν ρωτήθηκε για τη θεωρία της σχετικότητας ) Albert Einstein (1879 – 1955)

Albert-Einstein-ViolinΕίναι γνωστό πως ο Einstein ήταν ερασιτέχνης βιολονίστας και πως διδάχτηκε τη μουσική από την πρώιμη παιδική ηλικία. Όμως, μήπως η παραπάνω φράση υποκρύπτει κάποια υπερβολή; Είναι δυνατόν η μουσική να εξελίξει τόσο έναν εγκέφαλο ώστε να τον φτάσει στην διατύπωση της σημαντικότερης ανακάλυψης του 20ου αιώνα; Θα ήταν το λιγότερο αφελές να θεωρήσουμε πως όποιος μελετήσει σοβαρά κάποιο μουσικό όργανο θα αποκτήσει και τον εγκέφαλο του Einstein. Αλλά είναι σίγουρο η μουσική θα εξελίξει τον κοινό νου , στο μέτρο του δυνατού και θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί ικανότητες και δεξιότητες.

Η μουσική εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλώσσας και της λογικής: Ερευνητές – Νευροεπιστήμονες, αποδεικνύουν πειραματικά πως η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνεχίζεται για αρκετά χρόνια μετά τη γέννηση. Περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, την επικοινωνία τη φαντασία και τη λογική ευνοούνται από την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου. Δημιουργούνται ί πολύπλοκες συνάψεις των μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων με αποτέλεσμα να αυξάνεται σταδιακά η ευφυΐα του μαθητή.

Βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων : η απομνημόνευση της παρτιτούρας είναι σίγουρα μια καταπληκτική άσκηση μνήμης. Όμως μικρά μοτίβα και σημειογραφία αποθηκεύονται στον εγκέφαλο από την πρώτη κιόλας ανάγνωση της παρτιτούρας.

Ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης: Τα παιδιά που ασχολούνται με τις τέχνες αποκτούν δημιουργικότερο τρόπο σκέψης. Όπως δεν υπάρχει μία και μοναδική όμορφη απόδοση ενός μουσικού έργου, πιθανότατα και ένα πρόβλημα να μπορεί να επιλυθεί με περισσότερους από έναν τρόπους.

Οι μαθητές μαθαίνουν να βελτιώνουν τις εργασίες τους: από τα πρώτα κιόλας μαθήματα μουσικής, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Μαθαίνουν να τελειοποιούν τις εργασίες τους και να μην ικανοποιούνται με εύκολες και πρόχειρες λύσεις.

Ανάπτυξη του συντονισμού: Όπως ακριβώς και με τον αθλητισμό, έτσι και με τη μελέτη της μουσικής τα παιδιά αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες. Με την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου γίνεται ευκολότερος ο συντονισμός μεταξύ των άκρων, της όρασης, της αφής και της ακοής.

Ανάπτυξη της χωρικής νοημοσύνης: Η χωρική νοημοσύνη (η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με ακρίβεια και να σχηματίζουμε νοητικές εικόνες πραγμάτων και αντικειμένων), είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση εξελιγμένων μαθηματικών προβλημάτων αλλά και απαραίτητη για την οργάνωση μιας… σχολικής τσάντας.

Αναγνώριση μοτίβων: Η αναγνώριση προτύπων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της μουσικής αλλά και της μαθηματικής σκέψης. Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα μουσικής ο μαθητής αντιλαμβάνεται ότι η μουσική βασίζεται σε μοτίβα-θέματα . Έτσι η αναγνώριση μαθηματικών μοτίβων γίνεται σχεδόν αυτοματοποιημένα, ενώ είναι σίγουρο ότι το παιδί θα αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση από το αναμενόμενο στην επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων.

Ανάπτυξη ακουστικών δεξιοτήτων: Οι μουσικοί μπορούν να ανιχνεύσουν καλύτερα το νόημα και τις πληροφορίες που λαμβάνουν υπό μορφή ήχου και να αντιληφθούν τις συναισθηματικές αποχρώσεις της , όπως π.χ. την κραυγή του μωρού. Αλλά , οι ακουστικές δεξιότητες είναι απαραίτητες και για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ο μαθητής που θα ξεκινήσει να μαθαίνει μουσική σε νηπιακή ηλικία, θα αποκτήσει σαφέστατο προβάδισμα στην εκμάθηση οποιασδήποτε ξένης γλώσσας.

Πειθαρχία-Συνεργασία: Η σχέση του μουσικού με το μέτρο, το ρυθμό και την παρτιτούρα είναι απολύτως δεσμευτική . ‘Ετσι η πειθαρχία γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα που παίρνει ο μαθητής ακόμη και κατά την εκκίνηση της μουσικής του εκπαίδευσης. Επίσης με τη συμμετοχή του σε μικρά μουσικά σύνολα, σε παιδική χορωδία ή ορχήστρα μαθαίνει ότι η συνεργατικότητα είναι απαραίτητη ώστε να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Υπεύθυνη ανάληψη κινδύνων: Το τράκ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του μουσικού. Με τη συμμετοχή του παιδιού σε μικρές αρχικά συναυλίες και αργότερα σε μεγαλύτερες ο μαθητής μαθαίνει πως με καλή προετοιμασία μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του και να υπερνικήσει τους φόβους του.

Η μουσική μπορεί να είναι χαλαρωτική: Η μελέτη της μουσικής είναι συνδυασμός πνευματικής και χειρωνακτική εργασίας. Μελετώντας ένα μουσικό όργανο μπορούμε να χαλαρώσουμε και να εκτονωθούμε από άγχος.

Υψηλότερη αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση οικοδομείται από τα νηπιακά χρόνια με την επίτευξη μικρών στόχων. Μία νότα, μία μουσική φράση, ένα απλό κομμάτι, με την κατάλληλη ενθάρρυνση από εκπαιδευτικούς και γονείς, αρκούν για να χτίσουν την αυτοπεποίθηση και την υπερηφάνεια του παιδιού.

Η μουσική μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο στη σύναψη υγειών κοινωνικών σχέσεων. Έχει παρατηρηθεί ότι τα μέλη μιας παιδικής χορωδίας ή ορχήστρας είναι λιγότερο πιθανόν να κάνουν χρήση και κατάχρηση ουσιών στην ενήλικη ζωή τους όπως και να ασκήσουν κάποιου είδους βία.

 

Γιάννης Μαρινάκης-Ευρύκλεια Φιλιππίδη, για το ωδείο Ars Musicalis

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s