Βρίσκετε την κλασική μουσική κάπως βαρετή; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε…. Δέκα τουλάχιστον μελωδίες της κλασσικής μουσικής, έχουν ήδη τρυπώσει σε κάποιο συρταράκι του νου και της ψυχής σας χωρίς, ενδεχομένως να ξέρετε που, ποιος, και πότε συνέθεσε!
10. «Overture» από την όπερα «William Tell», Gioachino Rossini
Αν ακούσετε το παραπάνω έργο και δεν σας έρχεται στο νου η ταινία «Μοναχικός Καβαλάρης» https://www.youtube.com/watch?v=hdhVdFej2uA
δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να διαβάσετε το άρθρο! Για όλους τους υπόλοιπους, πρόκειται για την εισαγωγή από την όπερα Γουλιέλμος Τέλλος του Ροσίνι. Η συγκεκριμένη ουβερτούρα έχει 12 λεπτά διάρκεια και αποτελείται από τέσσερα μέρη εκ των οποίων τα τρία είναι πασίγνωστα! Τα σκήπτρα της αναγνωσιμότητας κρατάει η καταπληκτική φανφάρα για τρομπόνια και μας την έκαναν γνωστή τα .. Looney Tunes!
9.Μενουέτο σε σολ μείζονα, του Christian Petzold
https://www.youtube.com/watch?v=JNpxyjYPVUg
Για αιώνες πίστευαν ότι Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ συνέθεσε αυτό μενουέτο για τη σύζυγό του, Άννα Μανταλένα, όμως στην πραγματικότητα γράφτηκε από τον Christian Petzold. Ο Μπαχ το συμπεριέλαβε στο Μικρό Βιβλίο της Αννας Μαγδαληνής μαζί με άλλα γνωστά κομμάτια της εποχής προκειμένου να μάθει τσέμπαλο την αγαπημένη του σύζυγο.
Ο μόνος λόγος που σκεφτόμαστε το κομμάτι ως το έργο του Μπαχ είναι επειδή μετά το θάνατό του, η σύζυγός του ήταν τόσο φτωχή που υποχρεώθηκε να πουλήσει όλο το αρχείο και τα χειρόγραφά του. Μερικά μάλιστα από αυτά κατέληξαν χαρτί περιτυλίγματος στα κρεοπωλεία….
8. «Ξημέρωμα» (από το συμφωνικό ποίημα Τάδε έφη ο Ζαρατούστρα), R.Strauss
https://www.youtube.com/watch?v=ETveS23djXM
Εμπνευσμένος από το έργο του φιλόσοφου Νίτσε, ο Στράους έγραψε αυτό το συμφωνικό ποίημα το 1896. Το πρώτο μέρος είναι γνωστό ως Ξημέρωμα ή Ανατολή κι έγινε διάσημο από τον Στάνλευ Κούμπρικ, με την ταινία: 2001 Οδύσσεια του διαστήματος. Ο Έλβις Πρίσλεϋ το χρησιμοποιούσε συχνά πυκνά ως εισαγωγή στις συναυλίες του, ενώ το έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές ως τρέιλερ ταινιών.
7. «An die Freude» (Ωδή στη Χαρά), L.v. Beethoven
Ο Μπετόβεν σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί «μελωδιστής» συνθέτης .’Ομως η θέληση ως και βουνά μετακινεί κι έτσι, το τελευταίο μέρος της 9ης συμφωνίας του είναι ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια του στην ιστορία της μουσικής.
Η ωδή στη χαρά, ένα ποίημα του Φρίντριχ Σίλερ θα ήταν απλά ένα ρομαντικό ποίημα, αν ο Μπετόβεν δεν το μελοποιούσε. Τώρα είναι ένα από τα πιο διάσημα ποιήματα του κόσμου.
Η ωδή στη χαρά είναι ο ορισμός του διαχρονικού και του κλασικού. Όσο η γη είναι κατοικημένη από ανθρώπους, η μελωδία αυτή θ’ ακούγεται από μεγάλες χορωδίες και ορχήστρες και θα σιγοτραγουδιέται απ’ όλους μας!
6. “Eine kleine Nachtmusik” K. 525 (Μικρή νυχτερινή μουσική), W.A.Mozart
Εκείνη την εποχή, ο Μότσαρτ και η γυναίκα του Κωστάνς, είχαν κολλήσει γρίπη, ενώ ο Λέοπολντ Μότσαρτ, πατέρας του Αμαντέους, μόλις είχε πεθάνει.
Κι ενώ σωματικά και ψυχικά ο συνθέτης ήταν σε κακή κατάσταση, η μεγάλη ανάγκη του για χρήματα, τον ώθησε να γράψει κατά παραγγελία αυτή την υπέροχη σερενάτα σε ρε μείζονα. Και μάλιστα μέσα σε μία εβδομάδα! Τουλάχιστον έτσι λέει ο θρύλος…
5. Toccata and Fugue in D minor BWV 565, J.S. Bach
Ως μουσική υπόκρουση έχει ακουστεί στο Φάντασμα της Όπερας, στη Φαντασία του Disney και σε πολλά , πολλά θρίλερ. Ουκ ολίγες φορές έχει γίνει ringtone, ή μουσική για video games. Κάποιοι μουσικολόγοι ισχυρίζονται ότι η toccata σε ρε ελ. ήταν ένας αυτοσχεδιασμός του μεγάλου συνθέτη. Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι δεν το έγραψε ο Μπαχ. Όμως ένα τέτοιο κορυφαίο έργο είναι αδύνατον να έχει γραφεί από οποιονδήποτε άλλο συνθέτη!
4. «Ride of Valkyries», από την τετραλογία «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν», Richard Wagner
Οι Βαλκυρίες, κόρες του Οντίν, καβαλάνε τα άλογα τους και μαζεύουν τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης για να τους πάνε στη Βαλχάλα.
Η βαλκυρία Μπρουμχίλντε σπάει τους κανόνες όταν σώζει μια ζωντανή γυναίκα, την έγκυο Σιενγκλίντε. Έτσι, γεννιέται ο Ζίγκφριντ , ο πιο δυνατός πολεμιστής στην ιστορία. ‘Ισως να μην έχετε δει ποτέ τις όπερες του Βάγκνερ, αλλά σίγουρα έχετε ακούσει τη συγκεκριμένη μουσική, χάρη στο Hollywood. (Αποκάλυψη Τώρα)
3.”Halleluia” (Αλληλούια) από το ορατόριο “Messiah” , G .Fr. Händel
«Ο Χαίντελ είναι ο άρχοντας μας» είπε ο Χάυντν όταν άκουσε για πρώτη φορά τον Μεσσία. Ο δε Χαίντελ ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να καταγράψει αγγελικές ψαλμωδίες, γι αυτό και ολόκληρο το έργο γράφηκε μέσα σε 24 ημέρες!
Η συνήθεια του να στεκόμαστε όρθιοι όσο παίζεται, ξεκίνησε από το βασιλιά Γεώργιο τον 2ο, επειδή μια κράμπα στο πόδι του τον υποχρέωσε να σταθεί όρθιος κατά την εκτέλεση του έργου, κι εφόσον ο βασιλιάς σηκώθηκε έπρεπε σταθούν ορθοί κι οι υπήκοοι του …
2. “Wedding March” από την Όπερα “ Lohengrin” , Richard Wagner
https://www.youtube.com/watch?v=3cU35LFVAUw
Η Έλσα παντρεύεται τον Λόενγκριν υπό τους ήχους του Γαμήλιου Εμβατήριου. Ένας από τους κανόνες αυτού του γάμου είναι να μην ρωτήσει η νύφη το όνομα και την καταγωγή του γαμπρού – πράγμα που βεβαίως πράττει η Έλσα αμέσως μετά την τελετή! Έτσι ο Λόενγκριν υποχρεώνεται να απαντήσει μεν, αλλά στη συνέχεια να εγκαταλείψει την νύφη, εφόσον είναι ιππότης του ιερού δισκοπότηρου.
Παρότι η κατάληξη του συγκεκριμένου γάμου είναι δυσάρεστη, το Γαμήλιο Εμβατήριο είναι ένα από τα must κάθε γάμου του δυτικού κόσμου!
1. Symphony No 5 op 67 , Η Συμφωνία του Πεπρωμένου του Ludwig van Beethoven
Τέσσερις νότες που γράφτηκαν στον ρυθμό του γράμματος V του κώδικα Mors, δημιούργησαν το δημοφιλέστερο μουσικό θέμα όλων των εποχών. Πολύ μελάνι έχει ξοδευτεί για το πώς ο Μπετόβεν εμπνεύσθηκε το θέμα. Άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν θεόπνευστο και το είδε στον ύπνο του, άλλοι ότι το εμπνεύσθηκε καθώς περπατούσε κι άλλοι ότι ήταν το άκουσμα των χτύπων της πόρτας! Ελάχιστη σημασία έχει το πώς, σημασία έχει ότι με ένα σολ και ένα μι συντέθηκε το χαρακτηριστικό θέμα στην ιστορία της κλασικής μουσικής.
Γιάννης Μαρινάκης για το ωδείο Ars Musicalis