Πως η μουσική επηρεάζει τη διάθεση μας;

Mας γεννά συναισθήματα που δε μεταφράζονται με λέξεις ανασύρει ξεχασμένες αναμνήσεις, μας κάνει να χαμογελάμε, μας ενθουσιάζει και μας κάνει να χορεύουμε … μπορεί πάλι να μας κάνει να μελαγχολήσουμε, να δακρύσουμε …

1-1260977459Qiyi

Πως η μουσική επηρεάζει τη διάθεση μας

Πόσο στ’ αλήθεια επηρεάζει η μουσική διάθεσή μας; Και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να έχουμε μια καλύτερη, πιο ποιοτική  ζωή;
Σύγχρονες έρευνες και μελέτες υποστηρίζουν ότι , η μουσική παρεμβαίνει στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση και την ψυχή μας με ποικίλους τρόπους.

Στην πραγματικότητα οι παλμοί της καρδιάς συγχρονίζονται με τον ρυθμό της μουσικής που ακούμε. Καρδιακοί παλμοί έντονοι και αργοί και μεταφέρουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι κάτι λυπηρό συμβαίνει Απεναντίας , μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας στέλνουν στον εγκέφαλο οι γρήγοροι χτύποι της καρδιάς.

Όμως και η μελωδία, σε συνάρτηση πάντα με τον ρυθμό,  παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Ελάσσονα μελωδικά ακούσματα είναι δυνατόν να μας φέρουν σε κατάσταση μελαγχολίας, θλίψης, ακόμη και θρήνου! Αντίθετα, κομμάτια γραμμένα σε μείζονες σκάλες  και ονειρικά ακούσματα μεταφέρουν στον εγκέφαλο μηνύματα αισιοδοξίας, αρμονίας και αγάπης.
Παρότι ο  τομέας που εξετάζεται είναι αρκετά σύνθετος και δύσκολα μπορεί να ερευνηθεί,  ειδικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις λυτρωτικές δυνάμεις της μουσικής. Ερευνητές του  Πανεπιστημίου του Μισούρι διαπίστωσαν ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η μουσική μπορεί να άρει  την αρνητική διάθεση και να δημιουργήσει σκηνικό συναισθηματικής ευδαιμονίας σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.  Δύο μελέτες του Yuna Ferguson, (Καθηγητή Ψυχολογίας στο Pennsylvania State University Shenango), που  έχουν δημοσιευθεί στο «The Journal of Positive Psychology»  εστιάζουν στο ότι το κλειδί της επιτυχίας στην αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από τη μουσική, βρίσκεται στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα.. «Αντί να αδημονούμε για την ευτυχία που θα έχουμε αποκτήσει μετά το τέλος της ακρόασης,  θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαδικασία, να απολαύσουμε το ταξίδι και την εμπειρία!».
Ωστόσο η μουσική δεν  ενισχύει μόνο τη θετική σκέψη και διάθεση αλλά μπορεί να δημιουργήσει και το αντίστροφο αποτέλεσμα. Ενώ οι ακροατές κατάφεραν να νοιώσουν χαρά με τη μουσική του Α. Copland,  θλιβερές μελωδίες του I. Stravinsky κατάφεραν να τους δημιουργήσουν τα αντίθετα συναισθήματα.
Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από τη μουσική και απολαύσουμε τα ψυχολογικά της οφέλη; Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές:
Ξεκινάμε τη μέρα μας με ζωηρή  μουσική. Τις πρωινές ώρες παρατηρείται αύξηση του σακχάρου, της αυξητικής ορμόνης, της πίεσης και των σφυγμών. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι σφυγμοί μας είναι συνήθως 45-50 αλλά μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας, αυξάνονται σε 60, 70 ή και 80. Μόνο με την αφύπνιση, η καρδιά μας αρχίζει να δουλεύει γρηγορότερα.
Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε ομαλό , χαλαρό και αισιόδοξο ξύπνημα, υπό  των ήχων κάποιας  ελαφράς μουσικής, που βαθμιαία επιταχύνεται και ζωηρεύει! Ο ήπιος φυσικός φωτισμός, σε συνδυασμός με  ευχάριστη μουσική κατά τη διάρκεια του πρωινού,  μας εξασφαλίζει το πρώτο χαμόγελο της ημέρας.

 

Μειώνουμε το άγχος  με χαλαρωτική μουσική και διαλογισμό. Άγχος και κατάθλιψη πάνε χέρι-χέρι, το ένα τρέφεται από το άλλο και μας ….χαλάνε τη διάθεσή. Ο διαλογισμός  με υπόκρουση χαλαρωτικής μουσικής, όπως συγκεκριμένα ήδη κλασικής μουσικής ή απαλών ήχων της φύσης,  όταν γίνεται με σταθερότητα και  συνέπεια βοηθά ώστε να κατακτήσουμε τον έλεγχο του νου και των συναισθημάτων μας. Αξιόλογοι μουσικοί  δημιουργούν όλο και περισσότερα κατευθυντήρια κομμάτια που όχι μόνο μιλούν στον εγκέφαλο αλλά τον βοηθούν να  κατακτήσει τις επιθυμητές βελτιώσεις.
Τα διαλλείματα μεταξύ ακρόασης και μη ακρόασης είναι απαραίτητα. Είναι ίσως πολύ  ελκυστικό επενδύουμε κάθε στιγμή της ζωής μας με μουσική, όμως για να ανταποκριθεί ο εγκέφαλος μας είναι απαραίτητες οι παύσεις.
H γρήγορη ή η hard rock μουσική, είναι σίγουρα πολύ… ανεβαστική. Όμως,  «μέτρον άριστον». Η αδιάκοπη διασκέδαση με ροκ, τελικά επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς και ένα μήνυμα άγχους μεταδίδεται στον εγκέφαλο. Καλώς ακούμε τα αγαπημένα μας rock κομμάτια, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει  να σηκωθούμε και να τα χορέψουμε!
Τελικά, απ’ ότι φαίνεται , ρυθμός και μελωδία έχουν σαφέστατο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση μας και είναι δυνατόν μέσω της τέχνης να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη!
Εύρη Φιλιππίδη
Για το Ωδείο Ars Musicalis
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s