Ο Εγκέφαλος των Μουσικών

 

Η πρώτη μου σκέψη βλέποντας το  βίντεο  του TEDEd ήταν…. Ουάου!!!!!!! Παρότι τα οφέλη της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου είναι γνωστά εδώ και μερικές δεκαετίες και πολλοί από εμάς τα λαμβάνουμε  και τα απολαμβάνουμε καθημερινά, ποτέ δε φανταζόμουν ότι ακουμπώντας τα χέρια μου στα πλήκτρα του πιάνου, εγώ, τα παιδιά μου ή  οι μαθητές μου, ο εγκέφαλος μας μεταμορφώνεται σε … βεγγαλικό! Εκατομμύρια μικρές εκρήξεις νοητικής ευφορίας λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του κρανίου μας κάθε φορά που μελετάμε μουσική!

Ο Εγκέφαλος των Μουσικών

Πρόσφατες έρευνες  σχετικά με τις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο, αποκάλυψαν την καταπληκτική σχέση της με τη μνήμη. Η συστηματική εκμάθηση οποιουδήποτε μουσικού οργάνου εξασκεί τη μνήμη με τρόπο και αποτελέσματα που κανένα άλλο είδος άσκησης δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Οι  εκπαιδευμένοι μουσικοί μπορούν να δημιουργούν, να κωδικοποιούν και να ανακτούν  τη μνήμη τους πιο γρήγορα και με περισσότερη ακρίβεια από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Και η αλήθεια είναι πως δε μπορώ να θυμηθώ κάποιον μουσικό να πάσχει …. από άνοια ή Alzheimer.

Παιδιά που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο για ένα με πέντε χρόνια, έχουν κατά 20% πλουσιότερο λεξιλόγιο από  τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Κι αυτό βέβαια είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, αφού η ανεπτυγμένη λεκτική μνήμη και δεξιότητες έχουν πολυάριθμες εφαρμογές στο ευρύτερο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι, παιδιά που άρχισαν τη μουσική τους εκπαίδευση από την πρώιμη παιδική ηλικία, έχει αποδειχθεί ότι μαθαίνουν ξένες γλώσσες πιο γρήγορα και πιο εύκολα! Αλλά και μαθηματικά και… γεωγραφία!

Επίσης, σε αντίθεση με ένα πέρασμα από το γυμναστήριο, τα ψυχικά κέρδη που αποκομίζουμε  από τη μελέτη της μουσικής  δεν εξαφανίζονται εύκολα. Νευροεπιστήμονες έχουν παρατηρήσει τους  εγκεφάλους των μουσικών κατά την ώρα που παίζουν μουσική  και έχουν δει έντονη δραστηριότητα στον οπτικό, καθώς και στον ακουστικό φλοιού του εγκεφάλου. Μια εστιασμένη θεραπευτική αγωγή μέσω  μουσικών πρακτικών,  προκαλεί τέτοιες αλλαγές στους εγκεφαλικούς νευρώνες,  που μπορεί να μας βοηθήσουν να εκτελούμε πολλές εργασίες πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για μια ζωή.

 

Πως συμβαίνει αυτό;

Κατά την ώρα της μουσικής δημιουργίας δεσμεύονται  τα δύο ημισφαίρια  του εγκεφάλου σε μια δίκαια και ισορροπημένη συνεργασία. Διεγείροντας το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου, (υπεύθυνο για την ορθολογιστική, μαθηματική και συντακτική σκέψη) και το δεξί ημισφαίριο  (αφορά τη φαντασία, τη δημιουργικότητα  και τη συναισθηματική νοημοσύνη) μια ισχυρή μεσολόβιος γέφυρα οικοδομείται μεταξύ των δύο ημισφαιρίων. Οι μουσικοί που αρχίζουν τους κατάρτιση στην ηλικία των 7 περίπου χρόνων, έχουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο μεσολόβιο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο ημισφαίρια ενός μουσικού εγκεφάλου  μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους πιο γρήγορα κι από πολυπλοκότερες και ποικιλόμορφες διαδρομές . Αποτέλεσμα;  οι μουσικοί είναι πιθανότατα εφευρετικότεροι στην επίλυση προβλημάτων.

Επίσης, αποτελέσματα μελέτης σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ μουσικής κατάρτισης και εκτελεστικών λειτουργιών,  βρέθηκε αυξημένη δραστηριότητα στην συμπληρωματική κινητική περιοχή και τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των μουσικών, δύο περιοχές  που συνήθως είναι ανεπαρκείς σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές των εκτελεστικών λειτουργιών, όπως ΔΕΠΥ (Σύνδρομο Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).  Η μουσική εκπαίδευση, επομένως, μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο θεραπευτικό εργαλείο στην παροχή βοήθειας σε  παιδιά προκειμένου να καταφέρουν διαχειρίζονται και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους.

Αλλά και μετά την ενηλικίωση, η μελέτη της μουσικής μπορεί να κάνει θαύματα και να εξορκίσει τις επιπτώσεις του γήρατος βελτιώνοντας την ικανότητα της μνήμης, του ελέγχου του νου και μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας.

Αξιοσημείωτα όλα τα παραπάνω, αλλά το  απίστευτο  είναι ότι όλα τα παραπάνω οφέλη τα αποκομίζουμε αποκλειστικά και μόνο από τη μελέτη κάποιου μουσικού οργάνου! Καμία άλλη μορφή τέχνης,  χόμπι ή δραστηριότητα μπορεί να μας προσφέρει τόσο σημαντικά και μακροπρόθεσμα νευρολογικά οφέλη, όσα η  μουσική.

Ας τα σκεφτούμε λοιπόν όλα αυτά, την ώρα που είμαστε στον καναπέ, ας κλείσουμε το laptop ή την τηλεόραση κι ας βγάλουμε απ’ τη ντουλάπα το παλιό αρμόνιο, τη φλογέρα ή ότι άλλο ξεχασμένο μουσικό όργανο…. κι ας αρχίσουμε!

Για το Ωδείο Ars Musicalis

Εύρη Φιλιππίδη

Πηγή: https://mic.com/articles/96150/science-shows-how-musicians-brains-are-different-from-everybody-elses#.HwRKtiqYL

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s